Malý zázrak na prípravu trochu falšovaného espressa priviedol na svet pán Bialetti v roku 1933. To, že sa stále teší veľkej obľube možno pripísať jednoduchej konštrukcii, pevnému telu s dlhou životnosťou a výbornej chuti uvarenej kávy.
Celé telo moka konvičky sa dodnes vyrába z hliníka. Hliníkové telo je asi dôvodom, prečo káva pripravená v tejto konvičke tak naozaj dobre chutí.
Princíp fungovania moka kávovaru spočíva v ohrievaní vody v spodnej časti, čím dochádza k uvoľňovaniu pary, ktorá zvyšuje tlak a para tlačí vodu smerom nahor. Horúca voda prechádza sitkom naplneným kávou až po okraj a následne je vytlačená cez jemné sitko do hornej časti moka konvičky. V tomto momente už len sledujete, či je horná časť konvičky už plná čerstvo uvarenej kávy. Nezabudnite konvičku odstaviť z variča. Káva je pripravená na servírovanie a kľudne ju môžete nechať uvarenú v moka kávovare aj dlhšiu dobu. Dobre chutí a hlavne osvieži aj studená v teplých letných dňoch.
Na prípravu použite jemnejšie mletú kávu ako na french press.
Odporúčame bio plantážnu kávu Simon Lévelt 250g PERU, INDONEZIA, ETIOPIA, MEXIKO, prípadne bez kofeinovú kávu SENZA.
Celé telo moka konvičky sa dodnes vyrába z hliníka. Hliníkové telo je asi dôvodom, prečo káva pripravená v tejto konvičke tak naozaj dobre chutí.
Princíp fungovania moka kávovaru spočíva v ohrievaní vody v spodnej časti, čím dochádza k uvoľňovaniu pary, ktorá zvyšuje tlak a para tlačí vodu smerom nahor. Horúca voda prechádza sitkom naplneným kávou až po okraj a následne je vytlačená cez jemné sitko do hornej časti moka konvičky. V tomto momente už len sledujete, či je horná časť konvičky už plná čerstvo uvarenej kávy. Nezabudnite konvičku odstaviť z variča. Káva je pripravená na servírovanie a kľudne ju môžete nechať uvarenú v moka kávovare aj dlhšiu dobu. Dobre chutí a hlavne osvieži aj studená v teplých letných dňoch.
Na prípravu použite jemnejšie mletú kávu ako na french press.
Odporúčame bio plantážnu kávu Simon Lévelt 250g PERU, INDONEZIA, ETIOPIA, MEXIKO, prípadne bez kofeinovú kávu SENZA.