Káva ako z laboratória. Sklené banky, kahanec, zohrievanie vody, para, vákuum. To všetko môžete zažiť pri príprave kávy z vákuum potu– zariadenia, ktoré poznáme už od roku 1830 z Berlína.
Napriek tomu kávovar je minimálne rozšírený a veríme, že ho svetlá budúcnosť ešte len čaká. V dnešnej pretechnizovanej dobe sa môže stať ozdobou nejednej kuchyne. Určite po ňom časom siahnu aj špecializované kaviarne.
Ako to funguje ?
Kávovar sa skladá z dvoch sklenených baniek, ktoré sú spojené trubicou a oddelené filtrom. Filtre sú spravidla látkové, ale môžeme sa stretnúť aj so sklenými.
Spodnú nádobu naplníme vodou do plna. Nádobu s vodou umiestnime nad kahanec. Ak použijeme predhriatu vodu z varnej kanvice, celú prípravu kávy výrazne urýchlime. Pri ohrievaní vody v spodnej sklenenej nádobe vzniká pomaly para. V určitý moment vytvorí para v nádobe tlak, ktorý pomaly vytlačí vodu zo spodnej banky cez trubicu do hornej banky, pričom v spodnej banke vznikne vákuum. V okamihu, kedy je takmer celý objem vody v hornej banke, nasypeme do hornej nádoby kávu. Množstvo kávy záleží na veľkosti vákkum potu, ale spravidla ide 60 g kávy na 1 liter vody. Pripravovanú kávu luhujeme a miešame drevenou vareškou asi 1 minútu. Následne oheň na kahanci zhasneme. Para v spodnej nádobe začne zmenšovať svoj objem vplyvom poklesu teploty a vznikne nám podtlak. Vyluhovaná káva nám začne stekať z hornej nádoby do spodnej a kávu môžeme začať servírovať do vyhriatých šálok.
Na prípravu odporúčame použiť hrubo namletú kávu.
Napriek tomu kávovar je minimálne rozšírený a veríme, že ho svetlá budúcnosť ešte len čaká. V dnešnej pretechnizovanej dobe sa môže stať ozdobou nejednej kuchyne. Určite po ňom časom siahnu aj špecializované kaviarne.
Ako to funguje ?
Kávovar sa skladá z dvoch sklenených baniek, ktoré sú spojené trubicou a oddelené filtrom. Filtre sú spravidla látkové, ale môžeme sa stretnúť aj so sklenými.
Spodnú nádobu naplníme vodou do plna. Nádobu s vodou umiestnime nad kahanec. Ak použijeme predhriatu vodu z varnej kanvice, celú prípravu kávy výrazne urýchlime. Pri ohrievaní vody v spodnej sklenenej nádobe vzniká pomaly para. V určitý moment vytvorí para v nádobe tlak, ktorý pomaly vytlačí vodu zo spodnej banky cez trubicu do hornej banky, pričom v spodnej banke vznikne vákuum. V okamihu, kedy je takmer celý objem vody v hornej banke, nasypeme do hornej nádoby kávu. Množstvo kávy záleží na veľkosti vákkum potu, ale spravidla ide 60 g kávy na 1 liter vody. Pripravovanú kávu luhujeme a miešame drevenou vareškou asi 1 minútu. Následne oheň na kahanci zhasneme. Para v spodnej nádobe začne zmenšovať svoj objem vplyvom poklesu teploty a vznikne nám podtlak. Vyluhovaná káva nám začne stekať z hornej nádoby do spodnej a kávu môžeme začať servírovať do vyhriatých šálok.
Na prípravu odporúčame použiť hrubo namletú kávu.